24 marts 2014

Jord til bord indlæg 5: Mad i Römertopf (gruppedel 1)

Til gruppedelen har vi tænkt os, at lave mad på en gammel måde, der er integreret i det moderne  køkken. Denne mulighed har vi til dels fundet i form af en stegeso (Römertopf).


Historisk set er den blevet opfundet i 1966 af Eduard Bay i Westerwald, der kaldte sin opfindelse Römertopf, på grund af at tyskernes favoriserede rejsemål i den tid var Italien. Men ligeså stor anddel i navnet havde kendsgerningen, at romerne allerede havde brugt lufttætte lerfade til at koge med. Allerede i 1975 blev der produceret den timillionste Römertopf.
Princippet er, at stegesoen bliver vandet i 10-30 minutter, inden den sættes i den kolde (!) ovn og under kogningen (1,5-2 timer) afgiver vandet til ingedienserne. På den måde udtørrer maden ikke. Den samme effekt får man, hvis man pakker maden ind i frisk ler, våde aviser, saltdej eller salt, der alle afgiver, hhv holder, fugten til/i maden.
I gruppen har vi valgt at opdele madlavningen i 4 forskellige, dog samhørende, dele, hvor vi ikke absolut har grøntsager, mm i fokus, som man havde i regionen i gamle tider, men den tilgang, at man altid brugte det, som man havde liggende. Alt blev brugt og derfor bruger vi også grøntsager, som man måske ikke havde tilgang til før i tiden
Jeg fik opgaven at lave grøntsagerne i Römertopf. Mia laver kød (Römertopf) og desserten, mens Dirk laver brødtallerkener.
Målgruppen er ret spredt, men jeg ville sige, at man allerede kan starte med de yngste i børnehaven, hvorefter der ingen aldersgrænse er sat som grænse opefter.
I min del har jeg fået hjælp af den lille køkkenchef, der denne gang er min datter på 3 år.
Vi startede med at vande stegesoen...


...hvorefter vi fandt ingredienserne frem, som vi kunne finde i køleskab og skuffer i køkkenet:


Der var gullerøder, kartofler, røde løg, peberfrugt og 2 slags selleri (knold og staude).
Alle grøntsager blev vasket og, på chefens anordning, tørret grundigt ;)


Så skulle der skrældes og skæres gullerødder... ikke altid på ufarlig vis...

 

 

 


jeg havde skrældet kartoflerne imens og nu skal de skæres...


 


Peberfrugten gøres klar:

 

Løg gad hun ikke at skære, så dem overtog jeg helt ;)


Selerien havde jeg gjort klar, mens min datter var igang med resten.
Så blandedes det hele i en skål og Römertopf blev taget op af vandet, så den kunne fyldes.


 

Det kunne lige være der...


Låg på... og ind i ovnen :)


Så efter 2 timer er det maden klar og hele huset er fuld af en dejlig duft :-D


Man kan tydelig se, at maden er faldet lidt sammen i de 2 timer:


I knap 4 år har vi været på jagt efter nogle gode knive til børnene. De skulle ikke være for skarp, men heller ikke helt sløv, så børnene ikke skulle bruge alt for meget kraft (større kraft = større fare for ulykker, fordi der trykkes så hårdt!).
For ca. en måned siden fandt vi så to knive fra Fiskars, som opfylder alle vores krav. De er afprøvet af begge vores børn (3 og 7 år) og de er godkendt :)
Bare som tip, hvis der skulle være nogen, der har været udsat for samme „problem“.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar