19 marts 2014

Jord til bord indlæg 4: Kærne smør (del2)

Iaftes har jeg så fundet den sure fløde frem fra køleskabet igen. Det har nu haft 48 timer med stuetemperatur (ca. 22°C) og ca 1 døgn i køleskabet (ca. 7°C).
Nu har jeg også fundet ud af, hvorfor det skulle stå så længe. Der findes 2 forskellige slags smør. Den ene laves af normal fløde (den oprindelige smør), på tysk kaldes den Süßrahmbutter. Jeg fandt desværre ingen oversættelse, men det er den der opstår, når børnene pisker fløden for længe. Den anden er den jeg har lavet og giver ægte kærnemælk efter fuldendt kærneproces. Denne kaldes Sauerrahmbutter på tysk og kaldes cremefraichesmør på dansk, i hvert fald ifølge ordbogen ;)
Jeg startede med at tage alt frem, som jeg mente jeg skulle bruge:


Jeg startede med at hælde den sure fløde (den blev rigtig tyk i køleskabet) over i en skål.


 

Så skulle der piskes...


Efter 2½ minut blev det til flødeskum...


Med tiden (7 min) blev armen, der holdt maskinen, tung og jeg skiftede over til en køkenmaskine...


Så pludselig gik det stærk! Efter 9½ minutter begyndte massen at skilles ad...


Og efter 10¼ minutter ZACK! smør :)
Det gik så pludselig, at jeg helt glemte at tage et billede i maskinen, så det blev taget i skålen...

 

Så skulle smøret drænes for kærnemælken:

 

 


Kærnemælken hældes over i et glas.


Værs'go! 166g smør og ca 375 ml kærnemælk :)

 

 

SKÅL!


1 kommentar: