01 marts 2014

Jord til Bord indlæg 1: Jogurt

Igår aftes har jeg prøvet på at fremstille jogurt selv.
På nettet har jeg læst mig frem til, at man på 1 liter mælk bruger ca 1 lille bæger jogurt (ca. 120 g). Den burde være med levende bakteriekulturer.
Jeg fandt 2 metoder til at afprøve, en med varmedunk og tæppe og en med min mors gamle elektriske  jogurtmaker fra 1985 ;)

 

Liste:

1,5 l mælk
ca 260 g jogurt
kogetermometer
gryde
2 henkogningsglas
vægt
jogurtmaker
varmedunk
tæppe

Jeg startede med at afkoge glasene, fordi de var gammel og støvet fra kælderen.


Herefter varmede jeg mælken op på ca 43 grader og hældte den over i glassene, hvor jeg havde puttet ca 125 g jogurt i og blandede det hele sammen.

 

 

Det ene lagde jeg i jogurtmakeren (det var for stor til at stå...) og sat på 9 timer


Og den anden blev godt pakket ind i et tæppe sammen med varmedunken...

 


Kl. 20.15 ca startede eksperimentet...
næste dag (ca. 10 timer) var resultatet ikke det ventede i begge glas... Man kunne se, at der var sket noget, men det var fuldstændig flydende endnu med tykke jogurtfnug imellem... Derfor valgte jeg at lade det stå endnu engang og jævnligt at kigge til det.
Men efter ialt knap 24 (i det hele) timer var resultatet en tyndflydende masse, der lignede koaguleret mælk. Det lugtede fuldstændig som jogurt, men jeg blev fra flere sider frarådt at smage, fordi det havde stået i varmen så længe...

 



Dette eksperiment lykkedes desværre ikke. Jeg ved ikke, hvad der er gået galt. Måske prøver jeg engang til med små portioner idag...
I hvert fald er det ikke noget man bare lige kan lave med børnene, uden at have prøvet før, så man kan garantere noget, der kan bruges ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar