19 februar 2014

Leropgave indlæg 2: Første hjemmeforsøg


I mandags har jeg prøvet at arbejde med leret derhjemme. Det voldede i starten et par problemer i form af arbejdspladsen... Jeg havde lagt et voksdug på bordet, for at det ikke skulle smøres ind i ler, men det blev hængende i leret igen og igen -> ikke smart ;)
Så fandt jeg en gammel bagvæg fra et skab ude i skuret. Det virkede fint, når det er fikseret med en skruetvinge.
Som første lbyggede jeg en skæretråd. Den var godt i starten, men her i morges knækkede den, men kan repareres.


 

Leret jeg fik med hjem er engang papirler (med indarbejdede papirfibre, det grå)  og engang stentøjsler (til rakubrænding med 40% chamotte, det brune).

Jeg har ikke taget så mange billeder undervejs, fordi kameraet ikke holder til det ret længe med den støv og snask, der kommer på knapperne og objektivet...


Først ville jeg igang med at lave perler i stentøjsler, men de blev meeeget hurtig sprøde og tør, så de sprækkede over det hele...
Så jeg gik over til papirleret og prøvede at lave noget med pladeteknikken. Det gik fint, dog revnede det under tøringen. Men jeg prøver på at få det samlet igen. Det specielle ved papirler er (sådan fik jeg at vide), at man kan fugte det igen og moderlere videre. Dette betyder, at man burde kunne lappe en revne uden at tilføje nyt ler. Men jeg vil alligevel prøve det engang til i weekenden, og så dække det af, så det tørrer lidt langsommere...


Mit forsøg med pladeteknikken gik ud på, at rulle en plade og derefter lægge den ind i en form. Det burde gå, fordi leret skrumper sammen (ca. 10%) og dermed automatisk burde løsne sig fra skålen.

 

 


Herefter prøvede jeg at lave en lysestage i papirler med pladeteknik. Jeg brugte ikke slikker, fordi det ikke skulle være nødvendigt med papirler. Jeg har ridset kanterne og puttet lidt (!) vand på, det burde give samme effekt som slikker:

En plade og en rund form (kop)


Bunden får et mønster

 

En pølse flades ud og forberedes til samling

 

 

Topstykket skæres ud og sættes på

 

 


Til sidst lidt dekoration til randen.
De små former bevæges lidt, mens de trykkes på.

 

 

Jeg stiller den til tørre på hovedet, så randen ikke hænger ned og der kommer en pose ned over...



Nu ville jeg prøve stentøjsleret igen. Denne gang med pladeteknik, fordi den virkede fint. jeg vil lave den ligesom skålen af papirler.
Det gik også godt og det blev ikke nær så tør som da jeg lavede perler.
Men skålen revnede under tørringen (jeg prøver at lappe med slikker i weekenden), derfor vil jeg prøve engang til i weekenden og lade den tørre under en plastikpose.

 



Kugleteknikken ville også lige afprøves. Den lavede jeg med papirler, fordi jeg synes, at det var nemmest og sjovest at arbejde med. Den revnede så til gengæld ikke, selvom den ikke var dækket med plastik (det 3. billede).
Først ha jeg trykket et hul i kuglen med tommelfingeren og så lavet det større, idet jeg har rullet skålen på bordet mens jeg trykkede indvendigt med den flade hånd.

 



Til sidst produktet som min søn har lavet. Han havde det rigtig sjov og revner var han ligeglad med ;)
Det blev en ildskål:


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar